Het belang van een lettertype.

Hoe kies u het juiste lettertype uit?
Laten we eerst de twee belangrijkste lettertype termen doornemen. De twee standaard letterstijlen zijn schreef en schreefloos. De schreef een kleine uitstekende lijn aan het einde van een streek op een letter. Een populaire schreefloze letter is de Helvetica, een populaire schreef letter is de Times. Mocht dit u niets zeggen hebben wij hieronder een voorbeeld.

In een moderne opmaak/layout is de body-/broodtekst acceptabel in zowel een schreef als schreefloos lettertype. Wat u ook kiest, probeer een eenvoudig lettertype te vinden dat goed leesbaar is. Dit kunt u makkelijk zelf controleren door uw opmaak vanaf een afstand te bekijken, hoe goed kunt u het lettertype dan zelf nog lezen? Als u van plan bent om het lettertype ergens op te laten drukken, print dan voorbeelden van lettertypen waarin u geïnteresseerd bent uit. Zo kunt u zien hoe leesbaar de lettertypes op papier zijn. Sommige lettertypen zijn namelijk beter leesbaar op een poster van een groot formaat dan op een beeldscherm.

De handigste tip die wij u kunnen meegeven is gewoon “blijven testen en kijken”. Zo komt u er zelf achter wat goed werkt en ook nog mooi is. Het helpt niet om een lettertype te kiezen, omdat je de naam leuk vindt of omdat het een eigenschap heeft die u interesseert. Probeer daarom een paar lettertypen, bekijk hoe ze zich in uw ontwerp gedragen en vergelijk de resultaten.

Wees niet bang om met veel verschillende lettertypen te experimenteren, vooral als u nieuw bent in het in het vak vormgeven. Soms kunt u gewoon weg niet zeggen wat er goed uitziet tot dat u het in uw ontwerp hebt uitgeprobeerd.

Hoeveel verschillende lettertypen moet ik gebruiken?
Een van de belangrijkste tips om te onthouden bij het maken van een ontwerp, is om niet meer dan twee of drie verschillende lettertypen voor uw layout te selecteren. Het gebruik van te veel verschillende lettertypen voor uw ontwerp zal de lezer afleiden en verwarren.

Als u van plan bent om meerdere lettertypes te gebruiken, is het handig om selecties te maken die duidelijk genoeg zijn om afzonderlijke stukjes informatie te onderscheiden, maar die visueel wel samenwerken. Deze lettertypes moeten dan wel aan de basisprincipes contrast en herhaling voldoen.

Een makkelijke en effectieve manier om lettertypen te vinden die elkaar aanvullen en uw ontwerp variatie te geven, is door meerdere lettertypen te gebruiken die tot één familie behoren.
U kiest dan een lettertype dat wordt geleverd met verschillende opties zoals light, thin, regular, medium, bold en black. De verschillende opties binnen een lettertypen van hetzelfde familiepaar passen goed bij elkaar, maar toch kunnen ze uw tekst voldoende variatie geven die het nodig heeft om de aandacht te trekken.

Hoe maak ik mijn ontwerp nou onderscheidend?
Schreef- en schreefloze lettertypen zijn prima geschikt voor body-/broodteksten. Wilt u dat uw ontwerp wat meer opvalt dan kunt u het beste een display of header lettertype gebruiken.
De functie van een header is om uw aandacht te trekken met slechts een paar woorden, en hierbij is er heel veel variatie in lettertypes om te gebruiken. Het is dan ook veel gemakkelijker om weg te komen met lettertypen met apartere eigenschappen of lettertypes die misschien als body-/broodtekst niet makkelijk leesbaar zouden zijn.

U kunt ook kijken naar speelsere opties zoals een script-, decoratieve of handgeschreven lettertype. Deze werken namelijk het best voor grootte headers en krantenkoppen.

– Scriptlettertypen zoals de Bello zijn perfect als uw ontwerp een elegante of artistieke stijl vereist.
– Vetgedrukte decoratieve lettertypen zoals de FatFrank kunnen uw ontwerp helpen bij een specifiek idee of kunnen een belangrijk aspect van uw onderwerp benadrukken.
– Handgeschreven lettertypen zoals de Rochester bootsen eigenlijk een handschrift na en zijn hartstikke goed te gebruiken als u uw ontwerp een ouderwetse of persoonlijke uitstraling wilt geven.

Waar kunt u online de lettertypen vinden?
Er zijn heel veel online font shops te vinden, zowel gratis maar ook betaald. Dit zijn een aantal mooie sites waar u rustig kan zoeken naar wat voor keuzes er allemaal te vinden zijn:

www.fontshop.com
www.fonts.google.com
www.fonts.com
www.fonts.adobe.com/fonts