In een huisstijlhandboek leg je vast wat de stijlregels zijn. Alle regels staan hier in bijvoorbeeld hoe je logo gebruikt mag worden, wanneer welke lettertypes worden gebruikt en nog veel meer. Waarom? Zo is voor iedereen, zowel intern als extern, duidelijk wat wel of niet kan met de huisstijl.
Er staan verschillende punten in een huisstijlhandboek. Bijvoorbeeld het logo gebruik, in welke kleuren het logo gebruikt mag worden of welke kleur achtergrond het logo wel of niet mag hebben. De volgende onderdelen staan in een huisstijlhandboek:
Het kiezen van het juiste lettertype is heel belangrijk. Het gebruik van een font bepaalt hoe mensen jouw (online) marketinguitingen lezen. Het gebruik van verschillende lettertypes of het niet consistent gebruik maken van het lettertype zorgt voor verwarring bij je doelgroep. Dus of het nu gaat om printmedia, een website of de bestickering van een auto: je wilt dat het lettertype overal hetzelfde wordt toegepast.
Ook het decoreren van de letters en de do’s and dont’s staan in een huisstijlhandboek.
Op welke manier communiceer je met de buitenwereld? Is dat via geprinte media of juist alleen digitaal? En moet het papier dan altijd van gerecycled materiaal zijn of juist op een heel ander soort materiaal? Waar sta je als bedrijf voor en wordt dat verhaal ook verteld in de kwaliteit van het briefpapier dat je uitstuurt.